| Potrawa: Dzik Branicki |  |
| Składniki: 50 dag mięsa (okrawki) 2 dag mąki tłuszcz białe wytrawne wino 20 dag ogórków kwaszonych 4 dag masła !lub margaryny I/2 szklanki śmietany 4 dag rodzynków; sól pieprz majeranek i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokrajać w paseczki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Ogórki obrać, pokrajać w paseczki, podsmażyć na maśle, zalać małą ilością wody i ugotować Następnie połączyć z mięsem, śmietaną i opłukanymi rodzynkami oraz przyprawami, chwilę pogotować i doprawi Podawać z ziemniakami i białą kapustą z wody z maśle | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|