| Potrawa: Dzik po malborsku |  |
| Składniki: 60 dag mięsa (okrawki) 2 dag mąki tłuszcz po 10 dag marchwi selera i pietruszki IO dag świeżych grzybów 5 dag orzechów laskowych bez łupin szklanka śmietany szklanka białego wytrawnego wina 10 dag sera żółtego; sól pieprz curry i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokrajać w paseczki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, a potem usmaży Warzywa i grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i podsmaży Do nich włożyć orzechy obrane ze skórki, mięso, następnie wlać śmietanę i wino, dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości Całość doprawić do smak Podawać z ziemniakami z wody i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|