| Potrawa: Warchlak pieczony a la Radziwiłł |  |
| Składniki: warchlak 20 dag ryżu 4 dag mada lub margaryny 2 szklanki mleka l0 dag bułki szklanka białego wytrawnego wina 10 dag rodzynków 2 łyżki startej skórki cytrynowej tłuszcz miód pitny; sól pieprz cynamon i goździki do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego warchlaka umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Ryż opłukać, dodać masło, zalać mlekiem i ugotować na półtwardo Bułkę rozdrobnić, zalać winem i pozostawić na 20 min Potem ją zemleć, wymieszać z ryżem, opłukanymi rodzynkami i skórką cytrynową, do-prawić, napełnić wnętrze warchlaka i zaszyć Tak przygotowane mięso polać tłuszczem i upiec, skrapiając miodem pitnym, a następnie wytworzonym sosem Podawać z ziemniakami i pomidorami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|