| Potrawa: Warchlak pieczony po królewsku |  |
| Składniki: warchlak 40 dag kaszy krakowskiej 5 dag masła 3 szklanki wody 15 dag cebuli tłuszcz S dag rodzynków 4 żółtka 1/4 szklanki keczupu; sól pieprz i miód naturalny do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawionego warchlaka umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Kaszę zatrzeć białkiem, wysuszyć w piekarniku często mieszając, aby się nie przypalił Do wrzącej wody dodać masło, wsypać kaszę, zamieszać, przykryć i zagotować Następnie naczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować 30-40 min Wyparowaną wodę w naczyniu uzupełni Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć,
połączyć z kaszą i opłukanymi rodzynkami i doprawi Masą napełnić wnętrze warchlaka, zaszyć, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Żółtka połączyć z keczupem, doprawić i polewać warchlaka pod koniec pieczeni Podawać z ziemniakami z wody i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|