| Potrawa: Pieczeń z dzika |  |
| Składniki: 60 dag szynki lub łopatki bez kości marynata do mięsa 4 dag mąki tłuszcz 10 dag cebuli 4 dag koncentratu pomidorowego Il2 szklanki śmietany; sól pieprz jałowiec liść laurowy ziele angielskie gulka muszkatołowa czosnek i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę wymieszaną z pozostałą mąk Miękkie mięso pokrajać na porcje w poprzek włókien, polać przetartym, doprawionym sosem i chwilę jeszcze poddusi Podawać z ziemniakami, szpinakiem i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|