| Potrawa: Pieczeń z dzika a la ambasador |  |
| Składniki: 60 dag szynki lub łopatki bez kości marynata do mięsa 2 dag mąki tłuszcz 1l2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietany 20 dag mrożonych wiśni łyżka startych biszkoptów; sól pieprz i cukier do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, następnie skropić wodą i dusić
na małym ogniu pod przykrycie W połowie duszenia wlać wino, pod koniec - dodać śmietanę, opłukane wiśnie i biszkopt Miękkie mięso pokrajać ukośnie w poprzek włókien na porcje, ponownie umieścić w naczyniu i polać przetartym i doprawionym sosem Chwilę poddusić i doprawi Podawać z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|