| Potrawa: Pieczeń z daniela a la Bristol | |
| Składniki: 60 dag szynki lub łopatki bez kości marynata do mięsa 8 dag słoniny 5 dag mąki tłuszcz SO dag kapusty kwaszonej 8 dag cebuli 10 dag parówek 15-20 dag pomidorów; sól pieprz kminek liść laurowy ziele angielskie i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać przypraw Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Kapustę pokrajać, zalać przecedzonym sosem pochodzącym z pieczenia mięsa i ugotować Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć, wsypać pozostałą mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, chwilę pogotować i doprawić Parówki obrać z osłonki, pokrajać w plasterki Umyte pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokrajać w cząstki Do naczynia żaroodpornego włożyć kolejno: część kapusty, przykryć ją mięsem, parówkami i pomidorami, a następnie - pozostałą kapustę, wyrównać powierzchnię i zapiec Podawać z ziemniakami drążonymi i ćwikł | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|