| Potrawa: Pieczeń z dzika "Diana" |  |
| Składniki: 60 dag szynki lub łopatki bez kości marynata do mięsa 2 dag mąki tłuszcz IS dag cebuli 10 dag suszonych śliwek IS dag pomidorów; sól pieprz sok z cytryny i pomarańczy do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać umyte, namoczone śliwki i rozdrobnione pomidor Miękkie mięso wyjąć z naczynia, pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, po czym ponownie umieścić w naczyniu i polać przetartym, doprawionym sosem, chwilę jeszcze poddusi Podawać z ryżem, zasmażaną marchewką i mizerii | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|