| Potrawa: Pieczeń z dzika firmowa |  |
| Składniki: 60 dag szynki lub łopatki bez kości marynata do mięsa 8 dag słoniny 2 dag mąki tłuszcz wieży ogórek IS dag pomidorów S dag rzodkiewki 1/2 szklanki śmietany; sól pieprz i curry do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Ogórek obrany pokroić w półplasterki Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokrajać w cząstki Rzodkiewkę oczyścić, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami Pod koniec duszenia mięsa dodać ogórki,, pomidory, rzodkiewkę i śmietan Miękkie mięso wyjąć z naczynia, pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, następnie ponownie włożyć do naczynia, polać sosem, chwilę poddusić i do-prawi Podawać z ryżem lub kluskami i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|