| Potrawa: Pieczeń z dzika po hiszpańsku |  |
| Składniki: 60 dag szynki lub łopatki bez kości marynata do mięsa 8 dag boczku wędzone-go 2 dag mąki tłuszcz 10 dag cebuli 15 dag pieczarek 4 dag koncentratu pomidorowego I/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina; sól pieprz i czosnek do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, wyżyłować, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami boczku, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyszczone, opłukane, pokrajać w paseczki Pod koniec duszenia dodać do mięsa pieczarki, koncentrat pomidorowy i win Miękkie mięso wyjąć z naczynia i pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Ponownie włożyć do naczynia, polać doprawionym sosem i chwilę poddusi Podawać z ziemniakami lub kluskami lub ryżem i z surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|