| Potrawa: Pieczeń z dzika po mazurska |  |
| Składniki: 60 dag szynki lub łopatki bez kości marynata do mięsa 2 dag mąki tłuszcz czerwone wytrawne wino tl2 szklanki śmietany 2 dag tartego chleba razowego lub piernika; sól pieprz cukier cynamon i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia wlać śmietanę i dodać chleb Miękkie mięso wyjąć z naczynia, pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, a następnie włożyć ponownie do naczynia i polać przetartym i doprawionym sosem, chwilę poddusi Podawać z ziemniakami, kapustą z wody i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|