| Potrawa: Pieczeń z dzika po myśliwsku |  |
| Składniki: 60 dag szynki lub łopatki bez kości marynata do mięsa 2 dag mąki tłuszcz 10 dag cebuli piwo jasne; żółtko 3-4 dag musztardy łyżeczka startej skórki cytrynowej; sól i pieprz do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso, umyte i osuszone, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką po czym zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić piwem i dusić na małym ogniu pod przy-krycie Miękkie mięso wyjąć z naczynia i pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Ponownie włożyć do naczynia w taki sposób, aby jeden plaster zachodził na drugi, polać żółtkiem wymieszanym z musztardą i skórką cytrynową i zapiec Sos po doprawieniu podać w sosjerce Pieczeń podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika z ziemniakami i kapustą z wody | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|