| Potrawa: Pieczeń z dzika po staropolsku |  |
| Składniki: 60 dag szynki lub łopatki bez kosce marynata do mięsa 8 dag słoniny 2 dag mąki tłuszcz 10 dag cebuli 8 dag suszonych śliwek 4 dag dżemu morelowego; sól pieprz imbir cynamon cukier goździki i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebul Całość skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać umyte i namoczone śliwki, dżem i przypraw Miękkie mięso wyjąć z naczynia i pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Ponownie włożyć do naczynia, i polać przetartym i doprawionym sosem; chwilę poddusi Podawać z ryżem lub kluskami i z pomidorami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|