| Potrawa: Pieczeń z dzika po węgiersku |  |
| Składniki: 60 dag szynki lub łopatki bez kości bule wytrawne wino 5 dag chrzanu tartego 2 dag mąki tłuszcz 2 owoce ostrej papryki konserwowej 1-2 żółtka łyżka czekolady; sól pieprz miód naturalny i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać winem wymieszanym z chrzanem i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na sil-nie rozgrzanym tłuszczu, skropić marynatą i dusić na małym ogniu pod przy-krycie Miękkie mięso wyjąć z naczynia i pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Ponownie włożyć do naczynia, polać doprawionym sosem połączonym ze zmieloną papryką, żółtkami i czekoladą, zapiec Podawać z kluskami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|