| Potrawa: Pieczeń z dzika „Tex" |  |
| Składniki: 80 dag mostku bez kości 5 dag bułki 2 owoce ostrej papryki konserwowej jajko S dag mąki tłuszcz 25 dag cebuli (dymki lub szalotki) śmietana natka pietrusz-ki i selera szczypiorek; sól pieprz papryka mielona tymianek czosnek i curry do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć i wyrównać boki: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, zemleć razem z okrawkami i papryką, wymieszać z jajkiem i doprawi Mięso, po nałożeniu farszu, zwinąć w rulon, obwiązać nitką, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić śmietaną i dusić na małym ogniu pod przykrycie Cebulę obrać, opłukać, usmażyć, po czym dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z posiekaną zieleniną, doprawić do smak Miękkie mięso, po usunięciu nitki, pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|