| Potrawa: Pieczeń z dzika w cukrze |  |
| Składniki: 60 dag szynki lub łopatki bez kości (z młodej sztuki) 2 dag mąki tłuszcz 15 dag suszonych śliwek 1/2 szklanki czerwonego wina 5 dag cukru kryształu 4 dag keczupu; sól pieprz cynamon curry i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie W poło-wie duszenia dodać umyte i namoczone śliwki oraz win Miękkie mięso wyjąć z naczynia i posypać cukrem, zrumienić na jasnobrązowy kolor, następnie pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i skropić keczupu Sos przetrzeć, doprawić i podać w sosjerce Podawać z ryżem i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|