| Potrawa: Pieczeń z dzika z migdałami |  |
| Składniki: 60 dag szynki lub łopatki bez kości marynata do mięsa 8 dag słoniny 5 dag mąki tłuszcz 5 dag migdałów 3 dag chrzanu tartego 2-3 dag tartego chleba razowego I/2 szklanki śmietany natka pietruszki; sól pieprz cukier i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, wyżyłować, zbić tłuczkiem, zalać marynatą (mięsa z młodych sztuk nie zalewać marynatą) i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Mięso po wyjęciu z naczynia osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Miękkie mięso pokrajać na porcje, ukośnie w poprzek włókien, nie przecinając do końca co drugi- kawałek Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć, połączyć z chrzanem i chlebem, a następnie, po doprawieniu, nałożyć w kieszenie powstałe z cięcia mięs Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką i posiekaną natką, zagotować i doprawi Mięso włożyć do naczynia, polać sosem i-dusić kilka min Podawać z ziemniakami lub makaronem z surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|