| Potrawa: Kotlet z dzika po królewsku |  |
| Składniki: 50 dag schabu 2 dag mąki tłuszcz 4 dag mada rakowego (patrz str. 16) 4 dag mąki po 1 szklance mleka i białego wytrawnego ruina 2 dag kaparów 2 żółtka; sól biały pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
| Sposób przygotowania: Kotlety przygotować wg~ przepisu Kotlet z dzika a la Kierhedź (st 32), posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Masło rozgrzać, wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym mlekiem i winem, szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować kilka minut, włożyć opłukane kapary i żółtka, doprawić, polać kotlety i zapiec Podawać z krokietami z ryżu i pomidorami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|