| Potrawa: Filety z dzika po białowiesku |  |
| Składniki: 40 dag polędwicy lub schabu bez kości 4 dag mąki tłuszcz 8 dag cebuli 50 dag świeżych grzybów 1/2 szklanki śmietany 8 grzanek z bułki pszennej 10 dag sera żółtego; sól i pieprz do smaku
| Sposób przygotowania: Umyte mięso pokrajać na porcje (po dwa kawałki), rozklepać tłuczkiem zwilżoną wodą i formować filety nadając im kształt wydłużonego liści Następnie'` posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić z obu stron Cebulę, obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać oczyszczone, opłukane i po-krajane w paseczki grzyby, dusić do miękkości, często mieszają Pod koniec', duszenia wlać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką i doprawi Grzanki: usmażyć, obłożyć filetami, ułożyć na półmisku żaroodpornym, dodać grzyby,-' posypać startym serem i zapiec Podawać z ziemniakami drążonymi, groszkiem i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|