| Potrawa: Szaszłyk z dzika I |  |
| Składniki: 50 dag szynki bez kości marynata do mięsa 20 dag słoniny 20 dag cebuli (malej) 2 dag mąki tłuszcz Il4 szklanki keczupu 1/4 szklanki dżinu; sól pieprz i miód naturalny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięsu umyć, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać w niewielką kostkę i lek-ko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą Słoninę pokrajać w cienkie plasterki wielkości rozbitych kawałków mięs Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plastry Na szpadki nadziewać na przemian cebulę ze słoniną i mięsem, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron, wlać keczup i dżin, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ogórkami kwaszonymi na postumencie z ryżu wymieszanego z koncentratem pomidorowy m. | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|