| Potrawa: Szaszłyk z dzika II |  |
| Składniki: 60 dag szynki bez kości 15 dag cebuli szklanka octu winnego 2 owoce ostrej papryki konserwowej 20 dag boczku wędzonego 2 dag mąki tłuszcz 1 /2 szklanki śmietanki 4 łyżki whisky; sól pieprz i czosnek do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokrajać w niewielką kostkę, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą i obłożyć obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, zalać octem połączonym ze zmieloną papryką i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć i nadziewać na szpadki razem z cienkimi plastrami boczku wielkości kawałków mięs Posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron, wlać śmietanę i whisky, dusić kilka minut i doprawi Podawać z surówkami na postumencie z ryżu z rodzynkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|