| Potrawa: Zrazy z dzika po chłopsku |  |
| Składniki: 40 dag polędwicy lub schabu bez kości 10 dag boczku wędzonego 4 dag mąki tłuszcz 2 dag suszonych grzybów 50 dag kapusty kiszonej 8 dag cebuli; sól pieprz kminek tymianek i czosnek do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać ukośnie w plastry, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem okrągłe zrazy (dwa na porcję Zrazy naszpikować cienkimi paskami boczku, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić z obu stron Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokrajać w kostkę Kapustę pokrajać, zalać wywarem z grzybów i mięsa, ugotować Cebulę drobno pokrajać, usmażyć, dodać pozostałą mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, grzybami i przyprawami, zagotować, doprawić, przełożyć zrazy i, dusić jeszcze kilka min Podawać z ziemniakami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|