| Potrawa: Zrazy z dzika po myśliwsku |  |
| Składniki: 40 dag polędwicy lub schabu bez 'kości 10 dag słoniny 2 dag mąki tłuszcz 10 dag cebuli 50 dag świeżych grzybów I dag ziemniaków I/2 szklanki śmietany jajko 2 dag mąki (do placków) 15 dag sera żółtego; sól i pieprz do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć; wyżyłować, pokrajać ukośnie w plastry, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem okrągłe zrazy (dwa na porcję Zrazy naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmaży Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do cebuli, dusić do miękkości i doprawi Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce z drobnymi otworami, odcisnąć sok, połączyć ze śmietaną, jajkiem i mąką, doprawić i usmażyć okrągłe placuszek Po usmażeniu kłaść placki na blachę, przekładając zrazami i grzybami Całość posypać startym serem i zapiec Podawać z surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|