| Potrawa: Gulasz z dzika |  |
| Składniki: 50 dag łopatki lub karkówki bez kości 4 dag mąki tłuszcz 10 dag cebuli 25 dag owoców papryki 15 dag pieczarek 4 dag koncentratu pomidorowego; sól pieprz jałowiec kminek ziele angielskie liść laurowy papryka mielona i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Umyte mięso pokrajać w kostkę, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Paprykę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z przyprawami Pozostałą mąkę wymieszać z małą ilością wody, wlać do mięsa, włożyć koncentrat pomidorowy, chwilę jeszcze pogotować i doprawi Podawać z ziemniakami, kluskami lub kaszą i z surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|