| Potrawa: Ziemniaki nadziewane mięsem z dzika |  |
| Składniki: 8 dużych ziemniaków; 15 dag pieczonego mięsa 5 dag orzechów włoskich bez łupin 4 dag chrzanu tartego łyżka musztardy łyżka keczupu 16 pasków boczku wędzonego tłuszcz białe wytrawne wino sól pieprz majeranek i czosnek do smaku
| Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, opłukać, ściąć wierzchy, wydrążyć środki specjalną łyżeczką, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na półtwardo Po odcedzeniu posypać przyprawami Mięso zemleć, połączyć ze sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi orzechami, chrzanem, musztardą i keczupem, doprawić i napełnić ziemniakami Paski boczku rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, ułożyć na krzyż i w środek włożyć po jednym ziemniaku, podnieść końce boczku do góry i spiąć szpadką a przygotowane ziemniaki ułożyć na blasze, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem Podawać jako przystawkę lub samodzielne danie z surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|