| Potrawa: Ogórki nadziewane mięsem z dzika |  |
| Składniki: 4 ogórki (średniej wielkości) 15 dag cebuli tłuszcz 20 dag mięsa bez kości 10 dag groszku konserwowego 2 żółtka szklanka śmietanki Il2 szklanki białego wytrawnego wina; sól pieprz curry i majeranek do smaku
| Sposób przygotowania: Ogórki umyć, obrać, przekrajać wzdłuż na połówki, usunąć pestki i posypać przyprawami Cebulę drobno pokrajać, następnie usmażyć, połączyć ze zmielonym mięsem, groszkiem i żółtkami i doprawi Farszem napełnić ogórki, po czym ułożyć j ciasno w naczyniu, polać tłuszczem i śmietaną oraz winem, dusić na małym ogniu pod przykryciem, a na koniec doprawi Podawać z ziemniakami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|