| Potrawa: Wątróbka z dzika |  |
| Składniki: 40 dag wątróbki mleko IS dag boczku wędzonego 2 dag mąki tłuszcz 40 dag małych pieczarek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina; sól pieprz i tymianek do smaku
| Sposób przygotowania: Wątróbkę opłukać, obrać z błon, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godzin Następnie wyjąć ją z naczynia i osuszyć, pokrajać ukośnie w pilastry, Naszpikować cienkimi paskami boczku, posypać pieprzem i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Pieczarki oczyścić, opłukać, włożyć do wątróbki, dolać wino, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ryżem i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|