| Potrawa: Gołąbki z mięsa z dzika |  |
| Składniki: główka kapusty Malej 20 dag kaszy gryczanej białko tłuszcz 25 dag mięsa bez kości (okrawki) 2 owoce ostrej papryki konserwowej 2 żółtko 4 dag chrzanu tartego śmietana I/4 szklanki białego wytrawnego wina; sól pieprz miód naturalny i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Kapustę, po usunięciu głąba, zalać wrzącą wodą i ugotować na półtwardo Po wyjęciu z naczynia, oddzielić liście i ściąć grube nerw Kaszę opłukać, zatrzeć białkiem, wysuszyć w piekarniku często mieszają Suchą kaszę zalać wrzącą osoloną wodą (2 szklanki), zagotować i ugotować na półtwardo Następnie wymieszać ze zmielonym mięsem i zmieloną papryką, żółtkami i chrzanem, doprawi Farsz rozłożyć na liściach kapusty, zawinąć boki do środka, | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|