| Potrawa: Zrazy z sarny zawijane I |  |
| Składniki: 500 g udźca 1 mała cebula 50 g suszonych grzybów 50 g szynki sól pieprz 1 łyżka śmietanki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki 1 kieliszek czerwonego wina 2łyżki masła 1 szklanka mleka.
| Sposób przygotowania: Odżyłowane i umyte mięso mocno wygnieść ręką, zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu.
Przygotować nadzienie: Namoczone na noc grzyby zagotować w niewielkiej ilości wody, potem pokroić w paseczki. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, wymieszać z grzybami, drobno pokrojoną szynką, zieloną pietruszką, łyżką śmietanki, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać, chwilę razem poddusić, przestudzić.
Osuszone mięso pokroić w plastry, zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, posmarować farszem, zawinąć, obwiązać nitką, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, rumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla, podlać wywarem z grzybów, dodać szczyptę cukru i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić winem, zagęścić sos. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|