| Potrawa: Pieczeni z jelenia amerykańsku |  |
| Składniki: 60 dag udźca lub łopatki bez kości 8 dag słoniny główka czosnku 4 dag mąki tłuszcz 2 dag suszonych grzybów 10 dag parówek 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego win 4 dag koncentratu pomidorowego; sól pieprz curry i tymianek do smaku
| Sposób przygotowania: Z umytego mięsa zdjąć błonę, wyżyłować, naszpikować cienkimi paskami słoniny i ząbkami czosnku Następnie natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem, razem z namoczonymi i pokrajanymi w paseczki grzybami. Parówki (bez osłonek) pokrajać w plasterki i dodać do mięsa pod koniec duszenia z winem i koncentratem pomidorowy Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Sos połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody, chwilę pogotować, doprawić, zalać mięso i dusić kilka min Podawać z ziemniakami i fasolką szparagową | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|