| Potrawa: Pieczeń z jelenia po myśliwsku |  |
| Składniki: 60 dag udźca lub łopatki bez kości marynata do mięsa 2 dag mąki tłuszcz 15 dag pieczarek I /2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 10 dag kiełbasy myśliwskiej lub z dzika 4 dag chrzanu tartego 2 dag tartego chleba razowego: sól pieprz jałowiec i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z winem, pokrajaną w plasterki kiełbasą, chrzanem i chleb Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, polać doprawionym sosem i chwilę poddusi Podawać z ziemniakami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|