| Potrawa: Potrawka z jelenia |  |
| Składniki: 60 dag udźca lub łopatki bez kości I/1 szkl octu winnego 4 dag mąki tłuszcz białe wytrawne wino 50 dag jabłek 4 dag rodzynek I/2 szklanki śmietany; sól pieprz cukier- i sok cytryna do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać octem i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać na kawałki (dwa na porcję), posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem, dusić na małym ogniu pod przykrycie Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół i po usunięciu gniazd nasiennych pokrajać w cząstki, dodać do mięsa razem z opłukanymi rodzynkami i śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką, chwilę poddusić i doprawić pochować z ryżem i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|