| Potrawa: Comber z jelenia a la Creme |  |
| Składniki: 60 dag combra bez kości marynata do mięsa 8 dag szynki wędzonej 4 dag mąki tłuszcz 8 dag cebuli 10 dag selera 8 dag pietruszki 6 dag marchewki 10 dag boczników I/2 szklanki śmietany 4 dag orzechów włoskich bez łupin; sól pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami szynki, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Warzywa i grzyby pokrajać w paseczki, podsmażyć i dodać do mięsa pod koniec duszeni Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką i sparzonymi, obranymi ze skórki orzechami, zagotować, polać mięso, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ryżem i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|