| Potrawa: Comber z jelenia a la Fermire |  |
| Składniki: 60 dag combra bez kości
marynata do mięsa 8 dag słoniny~ 2 dag mąki tłuszcz 5 dag migdałów 10dag szynki wędzonej 5 ag keczupu 15 dag sera żółtego; sól i pieprz do mak
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć i naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Migdały sparzyć, obrać ze skórki i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z pokrajaną w paseczki szynką oraz keczup Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, polać doprawionym sosem, posypać tartym serem i zapiec Podawać z ryżem i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|