| Potrawa: Zrazy z sarny zawijane 11 |  |
| Składniki: 1 kg udźca wątróbka z sarny 1 duża cebula 50 g słoniny 2 sardele 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 1 cytryna 1 żółtko 1 szklanka rosołu 2 łyżki masła sól pieprz 1 łyżeczka mąki 1 szklanka mleka.
| Sposób przygotowania: Wątróbkę namoczyć w mleku. Udziec pokroić na kotlety, zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem.
Przygotować farsz: Drobno pokrojoną słoninę stopić, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, chwilę smażyć. Wątróbkę wyjąć z mleka i bardzo drobno posiekać, dodać do cebuli, wymieszać, przesmażyć, dodać sól, pieprz, ostudzić.
Każdy zraz posmarować farszem, zwinąć, obwiązać nitką, oprószyć mąką, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone mięso prze-łożyć do rondla, podlać rosołem i dusić na małym ogniu. Resztę masła utrzeć z posiekanymi sardelami, dodać sok z cytryny, żółtko i śmietanę, dokładnie wymieszać, wlać do zrazów i dusić kilkanaście minut na małym ogniu. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|