| Potrawa: Kotlet z jelenia po normandzku |  |
| Składniki: 50 dag combra lub udźca bez kości 8 dag szynki wędzonej 2 dag mąki tłuszcz 25 dag pieczarek 3/4 szklanki białego wytrawnego wina 5 dag przecieru z suszonych moreli; sól pieprz tymianek curry i imbir do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować i pokrajać ukośnie na porcje Rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować kotlety ręką i nożem, nadając im kształt wydłużonego liści Następnie naszpikować cienkimi paskami szynki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, dodać do kotletów razem z winem, przecierem i przyprawami, chwilę poddusi Podawać z ziemniakami, kalafiorem i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|