| Potrawa: Zrazy z sarny zawijane z warzywami |  |
| Składniki: 1 kg udźca sól pieprz 1 cebula 1 marchewka 2 kiszone ogórki 1 łyżka tartej bułki 1 łyżka musztardy 1 szklanka rosołu 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka soku z cytryny.
| Sposób przygotowania: Umyte mięso pokroić na kotlety, zbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem i tymiankiem, posmarować musztardą, posypać drobno posiekaną cebulą i startą na tarce marchewką. Każdy kawałek mięsa obsypać lekko tartą bułką, ułożyć po cienkim pasku kiszonego ogórka i cienkim plasterku słoniny, zawinąć, obwiązać nitką, oprószyć mąką, usmażyć. Przełożyć mięso do rondla, pod-lać rosołem i dusić pod przykryciem. Przed podaniem sos zagęścić zasmażką z masła i mąki, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|