| Potrawa: Zrazy zawijane z jelenia po hetmausku |  |
| Składniki: 50 dag combra lub udźca bez kości 5 dag suszonych śliwek 5 dag sera żółtego 4 dag szynki wędzonej 2 dag mąki tłuszcz 1/2 szklanki śmietany 4 dag chrzanu tartego 3-4 dag tartego chleba razowego; sól pieprz i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, pokrajać w cienkie szerokie plastry, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą i posypać przyprawami Śliwki umyć, namoczyć, wypestkować, pokrajać w paseczki razem z serem i szynk Potem rozłożyć na mięsie, zawinąć w rudniki, obwiązać nitką lub spiąć szpad-kami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia wlać śmietanę, dodać chrzan i chleb, doprawi Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą, z kalafiorem i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|