| Potrawa: Pasztet z jelenia |  |
| Składniki: 1 kg mięsa bez kości; 20 dag boczku surowego tłuszcz 15 dag cebuli 10 dag bułki 10 dag wątróbki z jelenia lub drobiu 20 dag pieczarek 3/4 szklanki śmietany 2 jajka 2 dag koncentratu pomidorowego; sól pieprz przyprawa myśliwska i przyprawa do zup do smaku '
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokrajać na kawałki, podsmażyć razem z rozdrobnioną cebulą, skropić wodą i dusić do miękkości na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać pokrajaną bułkę i wątróbkę oraz oczyszczone i opłukane pieczarki, a także przypraw Po wystudzeniu zemleć 2-3 razy używając sita pasztetowego, wymieszać ze śmietaną, jajkami i koncentratem pomidorowym, doprawi Formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć natłuszczonym pergaminem, nałożyć przygotowaną masę, wyrównać powierzchnię, przykryć natłuszczonym pergaminem, wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą, potem do pieca i kupie Pod koniec pieczenia zdjąć pergamin, aby zrumienić pasztet | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|