| Potrawa: BAŻANT PO KRÓLEWSKU (I) | |
| Składniki: - bażant 10 dag słoniny tłuszcz 2 żółtka 2-3 dag czekolady w proszku sól pieprz i cynamon do smaku.
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami, pozostawić w chłodziarce na godzinę. Następnie uformować tuszkę w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i piec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę, posmarować bażanta żółtkami, posypać czekoladą. Miękkiego bażanta wyjąć, pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku udka i piersi, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem. Podawać z frytkami, szparagami, kalafiorem, zieloną sałatą, mizerią, surówkami. | Źródło: "Kuchnia Królewska" |
|