| Potrawa: Pieczeń z daniela po polsku | |
| Składniki: 2 kg udźca (bez kości) po 1 pietruszce marchewce cebuli kawałek selera 200 g pieczarek 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany sól pieprz pół łyżeczki rozmarynu 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki tłuszcz do pieczenia.
Marynata: 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina otarta skórka z cytryny po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 goździk.
| Sposób przygotowania: Składniki marynaty połączyć i zagotować. Umyte i wyżyłowane mięso mocno wygnieść ręką, ułożyć w kamiennym garnku, zalać marynatą, przycisnąć talerzykiem, wynieść w chłodne miejsce na 1-2 dni. Po wyjęciu z marynaty osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem i zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny, następnie zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, zalać marynatą, skropić wodą i dusić pod przykryciem.
Jarzyny drobno zetrzeć na tarce, dodać do pieczeni i razem dusić ok. 1,5 godziny. Pieczeń wyjąć, sos przetrzeć przez sito. Dodać usmażone na maśle pieczarki z cebulą, włożyć pieczeń, zalać śmietaną rozkłóconą z mąką, dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.
1- Polska kuchnia myśliwska 97 | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|