| Potrawa: Sałatka z daniela |  |
| Składniki: 500 g udźca 150 g wędzonego boczku 2 jajka ugotowane na twardo 1 kiszony ogórek 1 cebula 1 łyżka kaparów 2 sardele (lub korzenne pledzie) 1 łyżka oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz szczypta cukru 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki półtorej szklanki wywaru z jarzyn.
| Sposób przygotowania: Mięso i boczek zalać wywarem z jarzyn, ugotować. Gdy miękkie, wyjąć, przestudzić, pokroić w kostkę. Tak samo pokroić jajka, cebulę i ogórek. W salaterce układać warstwami: mięso, jajka, boczek, cebulę, ogórek, kapary i usiekane sardele. Olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Zalać sałatkę, posypać zieloną pietruszką, wstawić na 2 godziny do lodówki. Podawać schłodzoną. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|