| Potrawa: Wątróbka daniela z rodzynkami | |
| Składniki: Wątróbka 1 szklanka mleka 1 łyżka rodzynek 1 łyżka tartego żółtego sera sól pieprz 1 łyżeczka mąki pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany tłuszcz do smażenia.
| Sposób przygotowania: Wątrobę umyć, oczyścić z błon, zalać mlekiem, zostawić na kilka godzin, wyjąć, osuszyć, naszpikować rodzynkami, oprószyć mąką, obsmażyć z obu stron, pokroić w ukośne plastry. Przełożyć plastry do rondelka, posypać solą i pieprzem, skropić wodą i chwilę dusić, następnie zalać śmietaną i dusić dalej. Pod koniec duszenia posypać żółtym serem, zapiec. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|