| Potrawa: Bażant pieczony z sosem | |
| Składniki: Bażant sól pieprz 100 g słoniny 1 łyżka musztardy 2 łyżki galaretki porzeczkowej sok i otarta skórka z pomarańczy pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka masła.
| Sposób przygotowania: Sprawionego i umytego bażanta, naszpikować słoniną, natrzeć solą i pieprzem, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, upiec w piekarniku, polewając stopionym masłem i skrapiając wodą. Upieczonego bażanta podzielić na części, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem spod pieczeni, trzymać w cieple.
Przygotować zimny sos: utrzeć dokładnie musztardę z otartą skórką z cytryny, galaretką porzeczkową i sokiem pomarańczowym, doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać dokładnie z winem. Zimny sos podać w sosjerce. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|