| Potrawa: Bażant z jabłkami | |
| Składniki: Bażant 100 g słoniny 4 winne jabłka 1 szklanka gęstej kwaśnej śmie-tany sól 2 utłuczone goździki ćwierć łyżeczki curry szczypta cynamonu i cukru 1 łyżka masła.
| Sposób przygotowania: Sprawionego, umytego bażanta natrzeć solą, curry i goździkami, zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny, następnie obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, upiec w piekarniku, polewając stopionym masłem i wodą.
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka udusić na pozo-stałym z pieczenia bażanta tłuszczu, dodać śmietanę, cynamon, cukier. Uduszone jabłka przetrzeć przez sito.
Bażanta podzielić na części, ułożyć w ogniotrwałym półmisku, po-lać przetartym sosem, obłożyć przetartymi jabłkami, wstawić na chwilę do nagrzanego piekarnika, zapiec. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|