| Potrawa: Bażant z pieczarkami | |
| Składniki: Bażant 50 g słoniny 50 g szynki sól pieprz 1 łyżka masła 200 g pieczarek 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki pół szklanki białego wytrawnego wina.
| Sposób przygotowania: Sprawionego, umytego bażanta natrzeć solą, pieprzem, naszpikować słoniną i szynką, zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Ułożyć ptaka w brytfannie, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec skrapiając winem i sosem spod piecze-ni. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia włożyć do bażanta pokrojone w paseczki pieczarki, wymieszane z zieloną pietruszką. Upieczonego bażanta podzielić na części. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|