| Potrawa: Bażant nadziewany bekasami | |
| Składniki: Bażant 2 bekasy 100 g słoniny 100 g szpiku wołowego 100 g pieczarek sól pieprz 50 g masła 1 jajko 1 łyżka tartej bułki.
| Sposób przygotowania: Obrane z kości mięso bekasów i 50 g słoniny bardzo drobno po-siekać. Dodać posiekane, przesmażone na maśle pieczarki, ugotowany szpik, sól i pieprz. Wbić jajko, dodać tartą bułkę, dokładnie wy-mieszać.
Oczyszczonego i umytego bażanta natrzeć solą, piersi naszpikować słoniną. Wypełnić tuszkę farszem, zaszyć, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem brytfannie, upiec w piekarniku, polewając masłem. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|