| Potrawa: Bażant nadziewany pieczarkami i kaparami | |
| Składniki: Bażant 100 g słoniny 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżka tartej bułki 1 łyżka kaparów 100 g masła 1 łyżka ketchupu sól pieprz szczypta cukru 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 jajko.
| Sposób przygotowania: Sprawionego, umytego bażanta natrzeć solą, zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 godziny.
Drobno posiekane pieczarki i cebulę przesmażyć na maśle, dodać sól, pieprz, przestudzić. Dodać kapary, zieloną pietruszkę, tartą bułkę, ketchup, szczyptę cukru i wymieszać z jajkiem.
Nadziać bażanta, zaszyć, owinąć cienkimi plastrami słoniny, upiec w piekarniku, często polewając stopionym masłem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę, aby ptak się zrumienił. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|