| Potrawa: Bażant po węgiersku | |
| Składniki: Bażant sól pieprz 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka sosu sojowego 100 g pieczarek 2 strąki papryki 1 cebula 1 szklanka gęstej śmietany 2łyż-ki masła szczypta cukru 1 kieliszek wytrawnego wina.
| Sposób przygotowania: Sprawionego, umytego bażanta natrzeć sosem sojowym, pieprzem, tymiankiem i solą, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu, pokroić na 4 części, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla, dusić pod przykryciem. W czasie duszenia skrapiać winem.
Pokrojone pieczarki, paprykę i cebulę zeszklić na maśle, skropić winem i chwilę dusić, następnie połączyć z mięsem, które powinno się już dusić ok. 40 minut. Wlać śmietanę wymieszaną z mąką i dusić jeszcze ok. 15 minut. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|