| Potrawa: Bażant po nelsońsku | |
| Składniki: Bażant 1 łyżeczka rozmarynu sól 1 łyżka masła 20-30 g suszonych grzybów 2 cebule 600 g ziemniaków pieprz łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki.
| Sposób przygotowania: Sprawionego, umytego bażanta natrzeć solą i rozmarynem, zostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu, podzielić na 4 części, usmażyć na maśle, skropić wodą i dusić ok. 30 minut pod przykryciem.
Namoczone na noc grzyby ugotować, pokroić w paseczki. Cebulę drobno pokroić. Obrane ziemniaki pokroić w plastry, przelać wrzątkiem. Miękkiego bażanta wyjąć, przestudzić, obrać z kości.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Układać warstwami: ziemniaki, mięso, grzyby, cebulę, każdą warstwę posypując solą i pieprzem. Wlać smak z grzybów, na wierzchu ułożyć warstwę ziemniaków, wstawić do nagrzanego piekarnika i dusić ok. 40 minut. Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką, poruszyć rondlem, aby śmietana równo się rozeszła i dusić jeszcze ok. 10 minut. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|